Bubur Asyura lazimnya sinonim dengan peristiwa Awal Muharram.biasanya ianya dimasak pada 10 Muharram. dikatakan sejarah masakan bubur ini bagi memperingati Nabi Nuh yang makan biji-bijian yang terdapat didalam bahtera baginda.
sejauh mana kesahihannya..Wallahualam.
di Malaysia,ada pelbagai jenis bubur Asyura.jika di negeri pantai timur, bubur ini dimasak dalam bentuk pejal.masing-masing punyai keunikan sendiri.
anyway, juadah ini juga salah satu signature dish mak mentua saya. sangat sedap.
kebetulan pula mak saudara minta resipi. jadi kita simpan di blog untuk rujukan masa hadapan,
cuba lah!kalau jadi jangan segan share di ruang komen dibawah ya!
Resipi Bubur asyura.
Bawang merah dan bawang putih ,
halia , serai , udang kering .
Serai di titik .
Boleh masuk daging atau ayam .
Kacang tanah di sangan ,
kacang kuda dan kacang dal direndam dahulu.
Tumis semua bahan2 tadi masukkan beras dan kacang2 tadi .
Kacang tanah masukkn akhir sekali setelah bubur masak.
Jika suka bleh masukkn sop punjut ketika menumis bawang tadi .
Bila bubur dh kembang ...masukkn santan kacau sampai tanak
Masukkan lada sulah .
Kalau nk sedap lagi masukkn kiub pati ayam .
Dah betul2 tanak ...angkat , sejukkn dan makan . Jgn lupa letak garam . Klau pandai masak ...jadi sedap . Klau tak pandai masak ....jadi tak sedap.
#resipi
No comments:
Post a Comment