Jul 29, 2019

RESIPI ACAR TIMUN

menu acar timun ni selalunya MIL saya akan padankan dengan gulai kurma. macam makan kat kedai mamak kan?hehe.suka sangat acar ni sebab tekstur timun yang crunchy dan ada rasa masam manis.
bergabung pulak dengan gulai kurma yang pekat dan berlemak. pehh..ngencess orang jawa kata.hehe

ajommm kite buat sendiri je acar timun ni

Bahan A
3 bawang kecil (dibelah 4)
2 ulas bawang putih (hiris )
1 sk halba
1 sk biji sawi
1sk kunyit


Bahan B
1 timun(buang isi tengah)
1 lobak merah
1 cili merah
 *bab ni kena particular sikit. semua bahan ni kena potong memanjang.
nanti saya update cara potong

Bahan perasa :
garam
gula
cuka masakan


cara masak :
1. tumis bahan A hingga naik bau
2. kemudian masukkan bahan B. kacau sehingga timun dan lobak empuk
3. masukkan bahan perasa. make sure rasa masam,masin dan manis tu seimbang ye.kalau tak masam, tak sedap nanti :)

taraa..dah siapp

selamat mencuba! share la gambar acar korang kat ruang komen dibawah ni tau


No comments: